Otyłość jest od dawna uważana za chorobę cywilizacyjną i traktowana jako globalny problem zdrowotny. Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, co drugi dorosły w Polsce ma nadwagę. Prognozuje się, że w 2025 roku otyłych będzie już 26 proc. kobiet i 30 proc. mężczyzn. Otyłość pociąga za sobą poważne problemy zdrowotne, takie jak: cukrzyca, nadciśnienie, niska samoocena, samoizolacja czy w końcu depresja.

Co to jest chirurgia bariatryczna?

Chirurgia bariatryczna zajmuje się operacyjnym leczeniem otyłości. Zabieg operacyjny polega na zmniejszeniu objętości żołądka lub zmianie drogi pokarmowej. Efektem operacji jest zmniejszenie ilości spożywania i wchłaniania pokarmu.

Rękawowa resekcja żołądka

Nowy Szpitalu w Kostrzynie n. Odrą prowadzi leczenie otyłości m.in. metodą rękawowej resekcji żołądka (Gastric Sleeve). Podczas zabiegu objętość żołądka zostaje zmniejszona o 70 proc. i wynosi około 200 ml.
Zabieg wykonywany jest metodą laparoskopową, w znieczuleniu ogólnym.

Wskazania do zabiegu rękawowej resekcji żołądka:

  • BMI w przedziale od 35 do 40 i więcej
  • BMI 35 i więcej oraz choroby wtórne do otyłości takie jak: nadciśnienie tętnicze, zespół bezdechu nocnego czy cukrzyca typu 2.

Resekcja rękawowa jest też dobrym rozwiązaniem u osób, u których wykryto schorzenia jelit lub które w przeszłości były operowane. Ten typ operacji rekomendowany jest również u osób w skrajnych grupach wiekowych – szczególnie młodych lub starszych.

Zabiegu na ogół nie poleca się u pacjentów z refluksem żołądkowo-przełykowym.

Życie po zabiegu rękawowej resekcji żołądka

Operacja rękawowej resekcji żołądka przeprowadzana jest metodą laparoskopową, co skraca czas hospitalizacji. Pacjent po zabiegu przebywa w szpitalu od 3-5 dni. Kilka godzin po zabiegu pacjenci przy wsparciu personelu są pionizowani. Całkowity powrót do aktywności życiowych zależy od indywidualnego stanu zdrowia pacjenta.

Zabieg pozwala na utratę znaczącej ilości nadmiernej masy ciała już w pierwszych 6-12 miesiącach od wykonania operacji. Statystycznie pacjenci po zabiegu tracą około 60 proc. wagi wyjściowej, ale efekty zależą od czynników indywidualnych, tj. wagi wyjściowej, płci i wieku oraz przestrzegania nowego sposobu i zmiany stylu życia.

Dieta i wsparcie po operacji bariatrycznej

Operacja bariatryczna na stałe zmniejsza objętość żołądka i jest procesem nieodwracalnym. Dlatego po zabiegu konieczna jest korekta nawyków żywieniowych.

W pierwszym okresie po operacji można przyjmować jedynie płynne posiłki – początkowo sama woda, następnie chude i lekkie zmiksowane zupy, jogurty bez cukru, kaszki. Między 3 i 6 tygodniem po operacji stopniowo wprowadza się nowe produkty w stanie stałym.

Podstawowe zasady żywienia po operacji bariatrycznej:

  • około 60 proc. posiłku powinny zajmować produkty białkowe (ryby, chude mięso, strączki, chudy ser); węglowodany nie powinny przekraczać 20 proc. posiłku
  • należy jeść bardzo powoli, dokładnie przeżuwając pożywienie
  • całkowicie zakazane są gazowane napoje
  • nie należy pić w trakcie posiłków
  • należy stosować niskotłuszczowe metody gotowania (gotowanie na parze, naczynia teflonowe)

 

Kontakt

Nowy Szpital w Kostrzynie nad Odrą

Narutowicza 6, 66-470 Kostrzyn nad Odrą

tel. 41 240 19 10

codziennie w godz. 12.00-14.00

Operacja laparoskopowa resekcji żołądka Zespół chirurgiczny podczas zabiegu resekcji żołądka
Kontakt
Grupa Nowy Szpital Holding S.A.

ul. Zbożowa 4, 70-653 Szczecin
KRS 0000568640, NIP 8513186008, Regon 362089459